Αφού πέρασαν μερικές μέρες, ακούγοντας και κυρίως διαβάζοντας εδώ στα μπλογκς διάφορες αποτιμήσεις για το αποτέλεσμα της κάλπης ήρθε και η στιγμή το μπλογκ (εγώ δηλαδή) να βγάλει το δικό του πόρισμα. Ας το πάρουμε με την σειρά.
Θα ξεκινήσω με την ΝΔ. Έχασε, ή μάλλον συνετρίβη. Γνωστό. Κατά την γνώμη μου φταίξανε δύο παράγοντες. Ο ένας τα σκάνδαλα, τα οποία πρόβαλλαν τα αστικά ΜΜΕ ως ΤΟ κριτήριο ψήφου.Λογικό είναι λοιπόν μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων της να επηρεάστηκε. Πολλοί από αυτούς πήγαν στον Καρατζαφέρη, δυσαρεστημένοι από τις "ανομίες" της παράταξης. Ο άλλος παράγοντας είναι το σκληρό και αντιδραστικό της πρόσωπο. Δεν υπάρχουν χαμηλά στρώματα που να μην επλήγησαν από την πολιτική της, από τους φοιτητές μέχρι τους αγρότες. Ο κόσμος αυτός που την "μαύρισε" θεωρώντας την ως μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, που κατά την γνώμη μου ήταν και η πλειοψηφία, στράφηκε σχεδόν εξ'ολοκλήρου στο ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη πολύ έξυπνα έπαιξε το χαρτί του. Εμφανίστηκε και καλά με ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, πρόβαλαν και λίγο τα ΜΜΕ τον ΓΑΠ (μου άρεσε το ΓΑΠ θα το κρατήσω) σαν σοβαρό και μετρημένο πολιτευτή, ήταν και η ΝΔ που υποσχόταν ακόμα μεγαλύτερη ... ας μην το πω... ε δεν θέλει και πολύ. Το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως από το επικοινωνιακό του κομμάτι θα κέρδιζε έτσι και αλλιώς τις εκλογές, αλλά η αποφυγή των επικοινωνιακών λαθών κατά την προεκλογική περίοδο και οι μικρές σωστές του κινήσεις του απέφεραν αυτη τη "ανδρεικών" διαστάσεων νίκη του.
Τώρα το κόμμα μας το εργατικό, που αυτό μας ενδιαφέρει πιο πολύ, κινήθηκε στην μετριότητα, μπορεί και λίγο κάτω από αυτήν, αλλά λίγο και μόνο όσον αφορά το καθαρά εκλογικό του ποσοστό. Από την μία την δικαιολογείς την πτώση του. Λες "ε σιγά αφού βγαίνει το ΠΑΣΟΚ λογικό είναι να φύγουν και κάποιοι από μας να πάνε εκεί". Από την άλλη λες "μα καλά ακόμα δεν το πήραν χαμπάρι τι είναι το ΠΑΣΟΚ;". Για να ατσαλώσεις όμως την συνείδησή τους πρέπει να τους κινητοποιήσεις. Γιατί στην δουλειά τους καταλαβαίνουν το δίκιο τους, καταλαβαίνουν ότι έχει δίκιο το ΚΚΕ, αλλά στον δρόμο συνειδητοποιούν και την δύναμή τους. Το κόμμα από την μεριά του κάνει ότι μπορεί για να τους βάλει στην δράση, σε όσους τουλάχιστον έχει επιρροή και σε αυτούς που δεν έχει προσπαθεί να αποκτήσει. Μέσα και από την δική μου εμπειρία διαπιστώνω ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος δεν τολμάει να κάνει κάτι περισσότερο από την ψήφο. Σε αυτό ακριβώς το τμήμα δίνει το κόμμα βάση και μπορεί στο διάστημα από το 2007 να μην αύξησε τα ποσοστά του, αλλά έκανε μεγάλα βήματα στο να ριζοσπατικοποιήσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του. Βλέπουμε για παράδειγμα πόσο μαζικές είναι πια οι συγκεντρώσεις του. Το σίγουρο είναι ότι θέλει ακόμα πολύ δουλειά, γιατί ότι είχαμε χτίσει μέχρι το '91 σκορπίστηκε στον άνεμο, και αυτό που ξεκινάμε τώρα είναι κάτι το εντελώς καινούριο.
Να πω κάτι τέλος για το επικοινωνιακό κομμάτι. Ναι, με ένα καλύτερο επικοινωνιακό προφίλ θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα, αν εξαιρέσεις την Αλέκα που ήταν ανανεωμένη δεν παρουσιάσαμε κάτι το ιδιαίτερο. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτό, προσωπικά νομίζω είναι κάτι το εγγενές, ίσως λυθεί αν ανοιχτεί λίγο το κόμμα, αν ανοίξει διόδους επικοινωνίας στο εξωτερικό του περιβάλλον, σε δυνάμεις συγγενικές του (προς λαού δεν εννοώ τον ΣΥΡΙΖΑ). Ένα άνοιγμα ας πούμε σε όσους θεωρεί ριζοσπάστες αριστερούς. Να έρθουν φρέσκες ιδέες, να κάνουμε ένα άλμα μπροστά, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε από την στρατηγική μας.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την άλλη μας την έλεγε για τον Δεκέμβρη. Έλεγε ότι κάναμε λάθος, έλεγε θα το βρούμε μπροστά μας. Δεν δεν είχε δίκιο για το πρώτο, δεν επαληθεύτηκε για το δεύτερο. Στην πραγματικότητα ούτε ο Δεκέμβρης, ούτε η "σταλινική" μας στροφή, ούτε τίποτα άλλο από αυτά που μας προσάπτουν μερικοί δεν ήταν η αιτία της πτώσης μας, γιατί ο κόσμος ασχολείται με την καθημερινότητά του και λίγο τον νοιάζει αν η γραφειοκρατία ξεκίνησε στην ΕΣΣΔ επί ή μετά τον Στάλιν. Όχι ότι δεν είναι σημαντικό, αλλά τον κόσμο άλλο τον καίει τώρα.
Αυτά πάνω κάτω πιστεύω για το ΚΚΕ. Δεν είναι η τελική μου θέση, περιμένω την συζήτηση που θα γίνει και στο κόμμα, να δω και την απόφαση και σε μια πορεία χρόνου θα το κατανοήσουμε και καλύτερα το πράγμα.
Να πω όμως και δυο λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με αυτό που λένε πολλοί, εγώ πιστεύω ότι είναι στους χαμένους των εκλογών. Δεν μπορεί να παίρνεις λιγότερο ποσοστό από τις προηγούμενες εκλογές, ενδιαμέσως να χτυπάς σε δημοσκοπήσεις 20άρια και τώρα να είσαι ευχαριστημένος. Το ότι τα έκαναν σαλάτα το καλοκαίρι μετά τις ευρωεκλογές δεν αποτελεί δικαιολογία αλλά ίσα-ίσα δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτός ο συνασπισμός που φτιάξανε. Πάντως έχει εκλογική βάση ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πάνω από το 3% αλλά έχει.
Αυτά. Με τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα ασχοληθώ.
Επίτρεψέ μου ένα μικρό σχόλιο ... μια άποψη ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε σε περίοδο κρίσης (όχι μόνο οικονομική) ... σ΄αυτές τις φάσεις ο λαός δεν ριζοσπαστικοποιείται ... ίσα - ίσα !
Στρέφεται ακόμη πιο συντηρητικά !
Επίσης ισχύει το "δυο βήματα πίσω, ένα μπρος" !
Και εγώ, θεωρώ το ένα βήμα μπρος (δηλαδή τις 70.000 ψήφους παραπάνω που πήραμε από τις ευρωεκλογές) πολύ σημαντικό !
Με γεμίζει αισιοδοξία !
Μια θερμή κόκκινη καλημέρα !
Την καλημέρα μου Φάρε, ναι μπορεί να συντηρητικοποιήται αλλά μπορεί και να ριζοσπαστικοποιήται, όταν δεν συμβαίνει το δεύτερο έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης. Και σίγουρα ήταν θετικό που πήραμε 70.000 παραπάνω από το καλοκαίρι, αλλά δεν ήταν αναμενόμενο να πάρουμε περισσότερες από τις ευρωεκλογές πού είχαν 50% αποχή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά και χωρίς να θέλω να χαλάσω την αισιοδοξία σου, άλλωστε και εγώ αισιόδοξος είμαι!
σας καλώ και τους δύο στο blog μου http://www.kritikitwnoplwn.blogspot.com για να συνεχίσουμε με περισσότερα επιχειρήματα την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση... επίσης κόκκινε δρόμε, διάβασε τα ποστ για το εκλογικό αποτέλεσμα και το μετεκλογικό σκηνικό, πιστεύω θα τα βρεις ενδιαφέροντα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιος που σκέφτεται...